Ajánlott felszerelés túrázáshoz

Cipõ, túrabakancs

Városnézéshez, vagy könnyû terepre bakancs helyett félcipõ is használható. De azzal számolni kell, hogy esõ mindenkor lehet és a félcipõ esõben mindenképpen be fog ázni. Természetesen hóban sehol nem alkalmas a félcipõ. A cipõ talpa bordázott legyen, mert a sima talp legfeljebb aszfalton, vagy vízszintes, száraz terepen jó.

Nehezebb száraz utakon – esõben, hóban pedig bármely terepen – túrabakancsot célszerû használni. Vízállóság szempontjából a Gore-Tex, vagy Gore-Tex típusú béléssel ellátott bakancsok a tökéletesek. Az ilyen bélést nélkülözõ bakancsok vízállósága javítható ugyan impregnálással, de az eredmény sosem lesz tökéletes. Hazai terepen a hajlékony talpú, könnyû bakancs a célszerû. A legjobb márkájú bakancstalp a Vibram. Ezt az elnevezést ráírják az ilyen cipõtalpra.
Papucs, magas sarkú cipõ semmilyen túrára nem alkalmas! Szandál városnézéshez esetleg jó lehet. Új cipõben nem ajánlott elmenni túrázni. Az új cipõt túra elõtt ki kell próbálni, „be kell járatni”.

Zokni

A pamut, a gyapjú önmagában túrazokninak ma már korszerûtlen. A régebben gyakran ajánlott dupla zokni alkalmazása sem javasolt. Túrázáshoz speciális túra zoknit kell használni, melyben némi pamuton, vagy gyapjún kívül a különleges mûszálak dominálnak (pl. Coolmax). Az ilyen zokni a pamuttal ellentétben nem tárolja, hanem rögtön elvezeti az izzadtságot a cipõ bélése felé. Gore-Tex, vagy Gore-Tex típusú béléssel ellátott cipõhöz feltétlenül ilyen zoknit használjunk, ha másféle cipõhöz nem is.

Alsóruházat

Túrázásnál a pamut csak ritkán alkalmas alsóruházatnak. Pl. erõs napsütésben, ha csak egyetlen pamutréteg van rajtunk. A pamut hátránya ugyanis, hogy a nagyobb erõkifejtésnél keletkezõ nagy mennyiségû veríték gyorsan átnedvesíti, és a nedvességet nehezen vezeti tovább. Így lucskos lesz, hideg, kellemetlen érzést vált ki, és könnyen megfázás, bõrgyulladás lehet a következménye.

A túrázás korszerû alsóruhája különleges: 100 % mûszálból készül. Gyorsan elvezeti a nedvességet: rövid- és hosszúszárú alsónadrág, rövid és hosszú ujjú póló is létezik ilyen anyagból (pl. X-Static).

Köztes ruharéteg

A hagyományos pamut itt sem javasolt. A korszerû alsóruházat által átadott nedvességet ugyanis itt is gyorsan továbbítani kell kifelé, nem szabad tárolni. Ilyen célra a polárok terjedtek el, melyek 100 % különleges mûszálból készülnek. Melegek és könnyûek (pl. Polartec).

Felsõruházat
Követelmény velük szemben az esõállóság, a szélállóság, de eközben az izzadtságot kifelé el kell vezetniük. Az ilyen dzsekik és nadrágok Gore-Tex, vagy Gore-Tex típusú réteggel (membránnal) vannak ellátva, mely réteg az említett hármas követelménynek eleget tesz. Ha lehet könnyû típust válasszunk.
A nylon, PVC, stb. anyagú esõkabátok, dzsekik, nadrágok vízállóak és szélállóak lehetnek ugyan, de akkor az izzadtságot nem engedik át, így csak szükséghelyzetben alkalmazhatók. Esetenként a polárokat is lehet felsõruházatnak használni, de ezek csak gyenge esõt bírnak ki. Figyelem! A polárok általában nem szélállóak, így felsõruházatnak csak szélmentes idõben használhatók. (Léteznek különleges, szélálló polárok is.)

Lábszárvédõ (kamásli)
Nagyobb hóban lehet szükség rá. Nem engedi bejutni a havat a cipõbe, és védi a hótól, nedvességtõl a cipõ egy részét és a nadrágszárat. Esõben, sáros úton és vizes aljnövényzeten haladva is jó szolgálatot tehet: megkíméli a nadrágszárat és használóját a sártól és a nedvességtõl.

Sapka
Nyári, erõs napsütésben a nagy karimájú sapka a célszerû, mert védi a fejet és némileg a szemet is a napsugárzástól. Az ilyen sapka lehet pamutból is, nem csak különleges mûszálból. Hidegebb idõben azonban olyan anyagú legyen, mint amilyent az alsóruházatnál ismertettünk. Lehet még polárból vagy szélálló polárból.

A víz- és szélállóságot megnyugtatóan a Gore-Tex, vagy Gore-Tex típusú réteggel ellátott dzseki kapucnija biztosítja, nem a sapka.
Kesztyû
Lehet polárból, szélálló polárból, jó hõszigetelõ kötött mûszálból, Gore-Tex, vagy Gore-Tex típusú réteggel ellátott anyagból. A kiválasztás szempontjait lásd az egyéb ruhaféleségeknél.
Napszemüveg
Nem csak erõs napsütésben lehet szükség rá, hanem hóban, vagy vízparton kevésbé intenzív napsütés mellett is, mivel a hó és a víz erõsen visszaveri a fényt. Megbízhatóan kell szûrje az UV fényt, mert ha nem, akkor több a kára a napszemüvegnek, mint a haszna.

Hátizsák
Könnyû legyen, és a szükségesnél ne legyen nagyobb. Egynapos túrára max. 30 literes általában elegendõ. Célszerû olyat választani, melynek a hátrésze nem fekszik fel teljesen az ember hátán, hanem légrés marad köztük. Ezáltal nem izzad meg az ember háta. Legyen derék- és mellhevedere és esõvédõ huzata is, mert a hátizsákok általában csak gyenge esõt bírnak ki beázás nélkül. A vállheveder legyen széles, és párnázott.
Ha oldaltáskát használunk, számításba kell venni, hogy egyoldalasan terheli a vállat, és nincs keresztirányban rögzítve. Mindezek miatt esetenként sok kellemetlenséget tud okozni.

Elemlámpa
Ha rövidek a nappalok, célszerû mindig vinni magunkkal elemlámpát. Éjszakai túránál pedig kötelezõ! Legkényelmesebb a fejlámpa. A korszerû fejlámpa LED-es, vagy kombinált (LED-es és hagyományos égõs). A LED nem ég ki, a hagyományos égõ viszont kiéghet, így vigyünk magunkkal tartalékégõt is. A LED csekély fogyasztású, míg a hagyományos égõ nem, így ahhoz tartalékelemek is szükségesek lehetnek. A fejlámpát feltétlenül lehessen billenteni, hogy be tudjuk állítani a fénysugár irányát.

Elsõsegélynyújtó csomag
Sok mindennek kell benne lennie. Ehelyütt nincs mód ezeket részletezni. Három dolgot azonban megemlítünk: napégés és kullancs elleni szer, egyéni gyógyszerek.

Folyadéktároló edény
Lehet mûanyagból, alumíniumból, rozsdamentes acélból (termosz). Az üvegtermosz túrázásra nem igazán jó, mert törékeny. Termoszt meleg italhoz szoktak használni, de víz tárolására is használható, mert a víz nyáron nem melegszik fel benne, télen viszont nem hûl le.

Gyufa
A hagyományos gyufán kívül beszerezhetõ ún. „vihargyufa”, mely szélben is meggyújtható.

Kés
Jó minõségû és többfunkciós legyen: legyen rajta kis és nagy penge, konzervnyitó, üvegnyitó, sörbontó és dugóhúzó. Ha ezen kívül olló, csavarhúzó, kis fûrész stb. is található rajta, az csak növeli a használhatóságát.

Túrabot
Az alpesi országokban nagyon elterjedt a két, összecsukható túrabottal történõ gyaloglás. Tehermentesíti a lábakat, a felsõtest is igénybe van véve, és segíti az egyensúlyozást. Egy darab bot használata értelmetlen, mivel ezeket a botokat úgy kell alkalmazni, mint ahogy a sífutók: váltva botozni a két karral, ritmikusan.

Ülõpárna
Egy kis darab vízálló polifoam szivacslap legyen mindig a hátizsákban. Segítségével esõs vagy hideg idõben is meg tudunk pihenni a felfázás, átázás veszélye nélkül.

Úti okmányok, igazolványok, mobiltelefon, vasúti vagy autóbusz menetrend kivonat (fénymásolat) – szintén fontosak.

Hasznos tárgyak:
a turista térkép,
a tájoló
vagy iránytû,
az útikalauz.

Félnapos túra (városnézés) felszerelései
Legalább félnapi élelem, ivóvíz, esõkabát, vízálló nadrág, napszemüveg, sapka, kesztyû, mobiltelefon, térkép, útikönyv, pénz, fényképezõgép, látcsõ, zsebkés, napolaj, gyufa, igazolványok, ülõpárna, papír, írószer legyen a csomagunkban.

Egynapos túra felszerelései
A fél napos túra felszerelését egészítsük ki pl. meleg ruhával (korai indulás, vagy késõi érkezés esetére is gondolva), tartalék zoknival, további élelemmel, ivóvízzel, elemlámpával, fürdõruhával.

Étel, ital:

Víz nélkül soha ne induljunk el otthonról, mert nem tudhatjuk, hogy útközben milyen beszerzési lehetõségeink lesznek. Az otthoni víz a legmegbízhatóbb. Víz helyett a citromos tea, citromos víz vagy a rostos gyümölcslé is jó. Ne feledjük a kulacsunkat a túra végeztével kimosni és nyitva tárolni, hogy ne dohosodjon be.
Az élelem legyen többféle, de ne túl sok. Az elõre elkészített szendvicsek, hozzá kiegészítõ zöldségek – paprika, hagyma, retek, répa, uborka – és gyümölcs az ajánlott összeállítás. Túra elõtt egy-két órával érdemes a kalóriadús reggelit elfogyasztanunk, de egyik étkezés alkalmával se terheljük túl gyomrunkat.
Gombát, bogyót, a természet kincseit ne fogyasszuk ellenõrzés, szakértelem nélkül!

Többnapos túra felszerelései
(fél- és egynapos túránál felsoroltakon kívül)
Ruha-csomag: tartalékcipõ, zoknik, alsó-nemûk, hálóruha (szabadidõruha).
Tisztálkodási felszerelések: szappan, fogkefe, fogkrém, fésû, törülközõ, WC papír, zsebkendõ, varrókészlet.
Egészségügyi felszerelés:
elsõsegélycsomag, egyéni gyógyszerek stb.

Kerékpáros túra speciális felszerelései:
Kerékpárjavító szerszámok, pumpa, ragasztó készlet, esetleg tartalék belsõ gumi, a környékbeli kerékpárjavítók címei, telefonszámai.
Sátorozás speciális felszerelései:
sátor, hálózsák, derékalj (polifoam), kalapács, sátorjavító készlet, zsinegek, ragasztó, drótok, fogó.

Külföldi túra esetén:
Útlevél vagy személyi igazolvány, szótár, útikönyv, valuta, komolyabb egészségügyi felszerelés, Európai Egészségbiztosítási Kártya, esetleg külön utas- és poggyászbiztosítás

A pakolás szabályai:
Mindig saját kezûleg pakoljunk, hogy tudjuk, mi hol van, s használat után mindig a helyére rakjuk vissza, amit elõvettünk. Amit gyakran használunk, vagy sürgõsen elõ kell vennünk (széldzseki, esõkabát, pohár, kulacs), jól hozzáférhetõ helyre (esetleg hátizsák-zsebekbe) pakoljuk. A hátizsák tetejére az élelmiszerek és a törékeny dolgok kerüljenek. Az élelmiszerek legjobb helye a szellõzõlyukakkal ellátott ételdoboz. A hátizsák háti részéhez a puha holmikat (ruhanemûket) rakjuk.

A hátizsák súlypontja legalább a váll magasságában legyen, így kell a legkevésbé görnyedni alatta. A felszerelést érdemes zacskókban csoportosítani (alsónemû, felsõ-ruházat, tisztálkodó csomag, élelmiszer).

Többnapos túráknál úgy pakoljunk, hogy a napközben szükséges dolgokat a hátizsákba tegyük, a többit pedig külön csomagban tároljuk (autóbuszos úton ezt a busz csomagtartójában helyezzük el).
A többnapos gyalogtúrák esetén egy nagyobb méretû hátizsákba pakoljunk. Ennek aljába helyezzük el a napközben nem használatos csomagokat. Itt különösen fontos, hogy elõre bepakoljunk, majd kipróbáljuk a zsákot teljes súllyal (pár száz méter gyaloglás, lépcsőzés).

Túravezetõi felszerelés:
Térképek, útikalauzok, turista szótár, tájoló, menetrend (kivonat, fénymásolat), túrajelentések, igazolványok, engedélyek, elsõsegély- és gyógyszercsomag.