Egyesületi krónika

GYŐRI VASUTAS TERMÉSZETJÁRÓ EGYESÜLET
(MÁV-DAC Természetjáró Szakosztály)
70 éves a győri vasutas természetjárás
KRÓNIKA

1946 április   dr. Dezséri Kálmán és Józsa László MÁV alkalmazottak megalakítják a „Győri Vasutas Turista Szakosztályt”. Elnök dr. Dezséri Kálmán, ügyintéző és túraszervező Józsa László.

1949-től Józsa József MÁV dolgozó az új elnök. Központi szakszervezeti intézkedésre „Törekvés”, majd „Lokomotív” lesz a szakosztály neve.

1953-ban már 42 tagot számlál a szakosztály.

1954.              Két évig Glöczker Rezső az Utasellátó vezetője az elnök, majd őt Dallos Mária követi.

1956.              A győri Városi Testnevelési és Sportbizottság által rendezett kétfordulós, III. osztályú versenyen az I. helyezést szerzik meg.

1958.              Polgár Aladár MÁV főraktárnokot választják elnökké.

1959-1993.    Józsa László alapító tag a szakosztály elnöke.

1962.              Lokomotiv jubileumi verseny II. helyezés, II. osztályú női csapatbajnokság második hely, megyei Felszababulási Természetjáró III. osztályú Verseny III. helyezés.

1962 végén, mint önálló természetjáró egyesület megszűnik, a MÁV Dunántúli Atlétikai Club szakosztályaként tevékenykedik a továbbiakban

1966.              Cseszneken a Molnár Ferenc Emlékversenyen felnőtt kategóriában vehetik át a II. helyezésért járó díjat

1971.              A szakosztályon belül túramotoros csoport is alakul, 11 motorkerékpárral és 19 fővel. A túrafelelős Harnisch Zoltán, műszaki felelős Oth Alfréd.

1973.              A Megyei Természetbarát Szövetség által rendezett túraminősítő versenyen III. helyezést érnek el.

1975.              84 tagot számlál a szakosztály, ebből 34 a vasutas. 58 túrán 679 fővel vesznek részt.

1978.              A szakosztály tagjai részt vesznek a Jubileumi Vasutas Kéktúrán és mintegy tucatnyian szereznek Kéktúra Jelvényt ezekben az időkben.

1980-as évek: A szakosztály minden tagja országos minősített túrázó, köztük 19 aranyjelvényes természetjáró. Helyettesként Horváth Gábor tevékenykedik, túrafelelős Szabó István, technikai felelős Oth Alfréd, versenyfelelős Pánczél Csaba és a szakosztály intézője Józsa Lászlóné.

1982.              A szakosztály 10 sportolója érdemli ki a turistamozgalom 25 éves emléklapját, 40 éves emléklapot pedig 4 fő vehet át, név szerint Józsa László, Földesi Lajos, Kovács László és Molnár Béla.

1984.              Józsa László szakosztályvezetőnek az OTSH főtitkára aranyjelvényes túravezetői címet adományoz. Később „aranykoszorús természetjáró”, „aranyjelvényes túravezető” minősítést szerez és a „Társadalmi Erdei Szolgálat” oklevelét kapja.

1985.              A jubileumi felszabadulási túrán I. díjként elnyerik a díszserleget. A Vasutas Kupa nappali tájékozódási verseny II. kategóriájában IV. helyezést érnek el.

1987.              A MÁVDAC egyesület alakulásának 75. évfordulója tiszteletére a szakosztály 4 tagja (köztük Józsa László) teljesíti az „Országos Kék Túra” 1083 km hosszú útvonalát.

1993.              Józsa László elnök országos elismerésként a legmagasabb turista kitüntetésben részesül: Dr. Téry Ödön emlékérmet kap. Még ebben az évben, 85 éves korában a halál elragadja köreinkből.

1993-95.        Tóth István a szakosztály vezetője.

1996-2003     között a szakosztály vezetője Szabó István, nyugdíjazott MÁV-oktatótiszt. Ebben az időszakban az ő, a vezetőségi tagok és az aktív túravezetők lelkes és szakszerű munkájának köszönhetően jelentős eredményeket sikerült felmutatni a szakosztály életében, mind a beiratkozott létszámot, mind a klubéletet, mind pedig a túrázások számát és azok minőségét tekintve.

2004-2009    a korábbi helyettest, Csuka Istvánt választják meg a tagok szakosztály-vezetőnek. A lelkes szervezői munka állandósul, melynek eredményeképpen egyre nagyobb eredményeket érnek el a túratársak és folyamatosan emelkedik a taglétszám. Az elnökség úgy dönt, önálló egyesületté alakulunk.

2009 novemberében 44 tagunk kinyilvánítja a Győri Vasutas Természetjáró Egyesület megalakítását. Az Egyesület elnökének Csuka Istvánt választják és 5 fős elnökséget állítanak fel.

2010-től napjainkig:  Az Egyesület a pártoló tagság bevetésével 500 fősre növeli taglétszámát. Évente több mint 200 túrát hirdetünk meg és tagjaink közül sokan nagy sportteljesítményeket érnek el minden esztendőben.