Rövid bemutatkozás

BEMUTATKOZÁS – TÚRÁZZ VELÜNK!

Kedves természetjárók, túrázók, a zöldben mozogni vágyó érdeklődők!

Sportolni, túrázni és kirándulni hívunk mindenkit! A nagyszülőket, a szülőket, a gyermekeket, az unokákat, családosokat és egyedülállókat! Egész évre szóló meghívást nyújtunk át a természetbe: lehetőséget a sportolásra, kikapcsolódásra, felüdülésre, társas együttlétre vagy éppen a természet szépségében, sokszínűségében való gyönyörködésre.

A természet (hegyek, völgyek, erdők, rétek) rugalmas talajával a legtökéletesebb sportlétesítmény a túrázóknak. Az együttes kirándulás közös élmény. Egy hegycsúcs meghódítása, egy várrom megtekintése együtt sokkal maradandóbb élmény. Nem is szólva a túra során elhangzó beszélgetésekről, amelyekre a rohanó hétköznapokon alig jut idő.

Kirándulási ajánlataink változatosak:rövidebbek-hosszabbak, könnyebbek-nehezebbek, de mindegyiken szép tájakat láthatunk és mindenki megtalálhatja benne a képességeinek, lehetőségeinek megfelelő programot vagy sportteljesítményt.

A szabadban végezhető természetjáráson kívül feladatunknak tekintjük hazánk és a szomszédos országok természeti és műemléki értékeinek, kultúrájának megismerését. Akörnyezet védelme, a természetszeretete és az egészséges életmód iránti igény kialakításais a céljaink között szerepel. Programjainkkal minél több győri és környékbeli lakosban szeretnénk kedvet ébreszteni erre a hasznos és kellemes időtöltésre.

Amit kínálunk tagjaiknak és a rendezvényeinken résztvevőknek:

– egész évben változatos túraprogramokat szervezünk önköltséges áron, szakszerű túravezetéssel – itthon és külföldön egyaránt,

– turisztikai felszereléseket (sátor, hálózsák, hátizsák stb.) kölcsönzünk tagjainknak – korlátozott számban,

– közösségi programok és hangulatos klubélet, vetített úti beszámolók, a közösséghez való tartozás öröme,

– a túrázással, természetjárással kapcsolatos rendszeres tájékoztatás, ismeretszerzés, információ átadás, oktatás és önképzés segítése.

HÉT ÉVTIZEDES A GYŐRI VASUTAS TERMÉSZETJÁRÁS!

A 2009 novemberében önálló egyesületté alakult Győri Vasutas Természetjáró Egyesület, mint a győri vasutas természetjárás méltó utódja jelentős múlttal büszkélkedhet: a közel 7 évtizeddel ezelőtt alapított, 1946 áprilisában megalakult turistacsoport elnevezése még „Győri Vasutas Turista Szakosztály” volt. Később az elnevezés változott: „Törekvés”, majd „Lokomotív” lett.

1959-ben Józsa László alapító tagot választották a szakosztály elnökének, aki egészen 1993-ban bekövetkezett haláláig töltötte be ezt a tisztséget. 1962 végén mint önálló természetjáró egyesület megszűnt és az 1912-ben alapított MÁV Dunántúli Atlétikai Club szakosztályaként tevékenykedett tovább, melyen belül Oth Alfréd vezetésével 1971-ben túramotoros csoport is alakult.

1993-1995. között Tóth István, majd 2004-ig Szabó István töltötte be a vezetői tisztséget. 2003-2009. között szakosztályunk a sportkörünk Integrál-DAC-ra változtatott nevét használta.

Az utóbbi évtizedben túráink számának jelentős növelése és érdekes, változatos programjainknak köszönhetően tagságunk többszörösére nőtt. Színes klubéletünk és túráink rendszeres programot biztosítanak tagjaink (közel 500 fő) és az érdeklődők számára. Az elnökség és a gyakorlott túravezetők biztosítják tagjaink részére a gyalogos és kerékpáros túrák, valamint az autóbuszos és a magashegyi túrák szakszerű vezetését.

Az egyesület elnöke 2009 óta Csuka István, aki már közel 20 éve részt vesz annak irányításában és a túrák szervezésében.

A vezető tisztségviselőket és a túravezetőinket külön oldalon mutatjuk be.

 

Minden túrázás iránt érdeklődőt szeretettel várunk egyesületünkbe!

Klubnap keddenként 17-18 óráig (beiratkozás, érdeklődés 16.30-tól)

a VOKE Arany János Művelődési Házban (Győr, Révai u. 5.).

Gyalogoljunk az egészségünkért!

Rendkívül egyszerű ám annál hatékonyabb testedzés a gyaloglás.

Érdemes gyalogolni, mert segít elkerülni – illetve hatásában csökkenteni – a csontritkulást, a cukorbetegséget, az elhízást, a keringési zavarokat, az ízületi gyulladást és a depressziót.

Másrészt kellemes fizikai és lelki közérzetet nyújt a mindennapokban.

Tagjaink véleményei:

„Nem lehet elég korán, illetve sosem késő elkezdeni.”

„Társaságban kellemesebb gyalogolni, sportolni, küszködni és izzadni is.”

„A legjobb testedzés a túrázás.„

„A legolcsóbb közlekedési forma a gyaloglás.”

 „… Még mindig nagyon el van terjedve az a hit, hogy a turistaság nem más, mint alaklom a szórakozásra, a mulatozásra.

… Ha mulatozásnak nevezhetjük azt, midőn Isten csodaszép természetét bebarangolva, annak természeti bájaiban gyönyörködünk, akkor igenis mulatozással jár a turisták foglalkozása. De ez a nemes mulatság testünket edzi, lelkünket felfrissíti, gondolkodásunkat megtisztítja, ideálissá teszi…”

Dr. Téri Ödön (a XIX. sz. elejéről)
A gyaloglás nem más, mint a járás, csak nagyobb mozgássebességgel.

Ezért túrafüzetünket, honlapunkat ne csak olvassa, döntsön és jöjjön: gyalogoljon velünk!

Tegye meg az első lépést!

LÉPJ!

Fogd a hátizsákod, lépj a bakancsodba és légy a Győri Vasutas Természetjáró Egyesület tagja! A döntés mindig csak a tiéd: meleg szoba, TV, sör, pizza  vagy egy jó közösséggel leszel a hegyek-völgyek vándora! Hát mozdulj, lépj mert élsz!

Az egészséged is lehet a tét!